Каву варять також у невеликих каструльках (джезвах), спеціально виділених для цієї мети.
Перед її приготуванням каструльку обполіскують окропом, насипають мелену каву (по нормі), заливають окропом і доводять до кипіння, але не кип’ятять. Після цього каву відстоюють і зливають у кавник, або наливають безпосередньо в чашки, склянки й подають.
Розчинну каву готують тільки в невеликих чашечках. Каву заливають окропом і розмішують.
Кількість продуктів: кава натуральна — 6 г., цукор — 15г. .
Кава з молоком або вершками. Чорну кава варять, як описано вище. Окремо в молочнику подають молоко або вершки, на розетці подають цукор.
Кількість продуктів, г: кава натуральна — 60, вода — 1140, цукор — 150, молоко або вершки — 250. Вихід, г — 1000.
Кава з морозивом (гляссе). Варять чорну каву, проціджують, додають цукор і охолоджують. У келих кладуть кульку морозива й заливають охолодженою кавою.
Кількість продуктів, г: кава чорна — 100, цукор — 15, морозиво — 50. Вихід, г — 150.
Какао
Какао – це смачний шоколадний напій. Він набагато м’якше кави, але при цьому володіє схожою тонізуючою і бадьористою властивістю. Какао можна пити дітям, вагітним жінкам, людям з підвищеним тиском. Крім приємного смаку какао надає організму безліч корисних вітамінів і мікроелементів. Не варто боятися пити какао і людям у віці, оскільки какао є хорошою профілактикою атеросклерозу і варикозного розширення вен, оскільки виводить з організму шкідливий холестерин.
Традиційно какао варять на молоці, але навіть найпростіший рецепт можна урізноманітнити і отримати кілька цікавих відтінків смаку.
Для приготування какао слід поставити молоко на плиту (стежимо, щоб не втекло!). Одночасно змішати в чашці какао-порошок з цукром, додати кілька ложок теплого молока і ретельно перемішати, розтираючи грудочки. Вилити цю суміш в основне молоко і, помішуючи, довести до кипіння. Розлити готове какао по чашках. Ще простіше – заварити какао-порошок окропом і додати сухе або згущене молоко, за смаком.
Кількість продуктів: какао – 1 ст. ложка; молоко – 1/2 л; цукор – 2 ст. ложки.
Як приготувати какао на згущеному молоці?
На згущеному молоці какао вариться дуже просто. Для цього треба просто згущене молоко розвести окропом і варити традиційно, тільки не забудьте зменшити кількість цукру.
Практична робота.
Приготування какао
Послідовність виконання роботи:
1. Вибрати спосіб приготування какао. Для цього можна скористатись інформацією, що міститься в уроці, можна передивитись відео, або використати родинний рецепт.
https://www.youtube.com/watch?v=ebe9bxyz2xc&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=it5dhJu7ou0&feature=youtu.be
2. Дібрати необхідний посуд для приготування напою.
3. Дібрати продукти необхідні для приготування напою.
4. Приготувати какао.
5. Подати на стіл.
Порядок виконання роботи:
1) виконайте завдання;
2) сфотографуйте процес його виконання і готовий результат;
3) Відправте фотографії на електронну адресу: luda_melnichuk@ukr.net
|